Samen aandacht schenken aan eenzaamheid

De oudere generatie beschikt over veel waardevolle levenservaring. Jongeren zijn enorm leergierig. Hoe mooi is het om een kennisoverdracht te laten plaatsvinden tussen jong en oud? Stichting Jord verbindt jong met oud en zorgt voor duurzame relaties. Dit doen wij door het schenken van oprechte aandacht aan mensen die dit kunnen gebruiken. Eenzaamheid maakt namelijk geen onderscheid. Sociaal isolement komt overal voor, in alle lagen van de bevolking en op elke leeftijd. Stichting Jord zet jongeren in die de eenzaamheid verlichten. Niet alleen bij ouderen in woonzorgcentra, maar ook bij thuiswonende ouderen. 

Aandachtschenkers van Jord
De jongeren van Jord zijn tussen de 15 en 19 jaar, komen uit de buurt en zijn in het bezit van een VOG verklaring. Wij komen altijd met minimaal twee jongeren om de continu├»teit te kunnen waarborgen. Daarnaast hebben onze jongeren een gedegen opleiding gekregen, want aandachtschenker word je niet zomaar. Daar moet je wel iets voor doen. 

Voordat onze aandachtschenkers op pad gaan, nemen zij deel aan zes trainingsmomenten. Deze trainingen worden gegeven door professionele trainers met veel ervaring in het desbetreffende vak. Na het afronden van deze trainingen ontvangen de aandachtschenkers van ons een certificaat. Nu zijn ze klaar om aandacht te gaan schenken!


Onze aandachtschenkers hebben de volgende opleidingen gedaan:

Communicatietechnieken

door Vendito

De jongeren leren hoe ze ouderen kunnen ondersteunen tijdens het wandelen en het opstaan uit een stoel. Ze leren de juiste technieken om een oudere op zo een manier te ondersteunen, dat dit altijd veilig gebeurt.

Motoriek bij ouderen

door Somatic Fysio & Sport

De jongeren leren hoe ze ouderen kunnen ondersteunen tijdens het wandelen en het opstaan uit een stoel. Ook leren ze hoe ze met een rolstoel moeten lopen. Ze leren de juiste technieken om een oudere op zo een manier te ondersteunen, dat dit altijd veilig gebeurt.

Signaleren van en anticiperen op afwijkend gedrag

door Hans Rode - Psychiater en zorgcoach
Wanneer er bij een oudere weinig bezoek komt, kan het zo zijn dat afwijkend gedrag te laat of zelfs niet gesignaleerd wordt. De jongeren leren daarom hoe ze tekenen hiervan moeten herkennen. Dit kan zijn een gebrek aan persoonlijke hygi├źne of de beginnende tekenen van dementie. Zij leren vervolgens wat ze moeten doen om aan de bel te trekken.