Aandachtschenker word je niet zomaar

Opgeleide aandachtschenkers

De jongeren van Jord zijn professionele aandachtschenkers en willen écht iets bijdragen in het sociale domein. Zij zijn getraind in de JORD TalentSchool waar zij bijvoorbeeld leren hoe zij ouderen kunnen ondersteunen bij het maken van een fijne wandeling in de buitenlucht!

Voordat onze aandachtschenkers op pad gaan, nemen zij deel aan zes trainingsmomenten. Deze trainingen worden gegeven door professionele trainers met veel ervaring in het desbetreffende vak. Na het afronden van deze trainingen ontvangen de aandachtschenkers van ons een certificaat. Nu zijn ze klaar om aandacht te gaan schenken!

Onze aandachtschenkers hebben de volgende opleidingen gedaan:

Communicatietechnieken

door Vendito

Goede sociale vaardigheden zijn onmisbaar bij een aandachtschenker. Tijdens deze training leren ze hoe ze een goed gesprek kunnen voeren op basis van persoonlijke elementen. Ze leren bijvoorbeeld te letten op foto’s en boeken die bij de ouderen in huis staan. Hier kunnen zij vervolgens weer een gesprek over aanknopen.

Motoriek bij ouderen

door Somatic Fysio & Sport

De jongeren leren hoe ze ouderen kunnen ondersteunen tijdens het wandelen en het opstaan uit een stoel. Ook leren ze hoe ze met een rolstoel moeten lopen. Ze leren de juiste technieken om een oudere op zo een manier te ondersteunen, dat dit altijd veilig gebeurt.

Signaleren van en anticiperen op afwijkend gedrag

door Hans Rode - Psychiater en zorgcoach
Wanneer er bij een oudere weinig bezoek komt, kan het zo zijn dat afwijkend gedrag te laat of zelfs niet gesignaleerd wordt. De jongeren leren daarom hoe ze tekenen hiervan moeten herkennen. Dit kan zijn een gebrek aan persoonlijke hygiëne of de beginnende tekenen van dementie. Zij leren vervolgens wat ze moeten doen om aan de bel te trekken.