Wie is Jord?

De stichting draagt zijn naam. Maar waarom eigenlijk en wie is Jord?

Een korte beschrijving geschreven door zijn oom Wessel.

Het werd in zijn jongste jaren al duidelijk: dit is een bijzonder kind! Jord is van nature een zeer initiatiefrijk, nieuwsgierig, onderzoekend kind, actief en bovendien gezegend met een goed stel hersenen. Op school gaat het dan ook erg goed met Jord en hij neemt o.a. deel aan internationale debat-wedstrijden. Hij laat zijn omgeving versteld staan van de vele dingen die hij uitvindt, tekent, bouwt of ontwerpt. Van prachtige objecten die hij uit hotelzeepjes snijdt, via zelfgemaakte accu’s en vliegtuigen, het tekenen van een ontwerp voor nieuwe auto’s, het maken van spectaculaire foto’s tot de ontwikkeling van spellen via een nieuwe app; echt veel te veel om op te noemen! Zijn kamer thuis heeft dan ook soms wel iets weg van een werkplaats!

Jord doet enorm veel kennis en vaardigheden op door zijn onderzoekende houding: als Jord wilde weten hoe iets in elkaar zat, dan haalde hij het gewoon eerst uit elkaar. Als hij wilde weten wat er ergens gebeurde, dan stelde hij kritische, open vragen. Maar als je je nu afvraagt waaróm hij zich zo interesseerde voor alles om hem heen, dan raken we de kern van deze stichting. Jord had namelijk een enorme sociale bevlogenheid. Jord zocht vooral naar betekenisgeving. Hij zocht naar een zinvolle invulling van het leven en zijn rol daarin. Jord vroeg zich vooral eerst af: “Wat heeft een ander er aan?”.

 

“Aandacht is het mooiste geschenk”

Jord Brakké (1999-2019)

Sociaal betrokken
Zijn surplus aan kennis en vaardigheden vormde al snel de basis voor de sociaal-maatschappelijke betrokkenheid van Jord.

Als je naar school fietste en je ketting liep eraf, of je reed een lekke band: gelukkig dat Jord voorbij kwam! Jord stopte altijd, repareerde ter plaatse of verzon een oplossing. Zodat je sámen weer verder kon. Werd de tuin wat te veel van het goede, of wist je gewoon niet dat ene klusje in of om het huis te klaren? Geen nood, Jord deed het wel voor je! Geen verstand van computers? Jord legt het uit! Regende het pijpestelen en stond er een ouder iemand te wachten bij de bushalte? Jord stopte en bracht zonder na te denken een onbekende thuis. Jord stond altijd voor anderen klaar, met raad en daad.

De Jord APP
Jord richtte overigens zelf de voorloper van deze stichting op; via een zelf ontwikkelde App konden ouderen klusjes aanbieden; met dezelfde App konden ingeschreven jongeren zich aanmelden om die klusjes te gaan doen. Inmiddels hebben zich al meer dan 3200 jongeren aangemeld op deze App.

Als voorbeeld nam Jord het initiatief om zelf, in samenwerking met de plaatselijke supermarkt, boodschappen te bezorgen. En was er dan niets wat Jord minder goed kon? Jawel hoor. Stil zitten!

Helaas is Jord veel te vroeg en onverwachts overleden. Hij heeft in zijn korte leven echter wel een onuitwisbare indruk gemaakt op iedereen die hem kende of meemaakte. Daarom leeft hij voort, niet alleen in de naam van deze stichting, maar ook door zijn gedachtengoed levend te houden met Stichting Jord.

Samen aandacht schenken

Dát is onze bijdrage