Senior woman standing alone at home

Eenzaamheid verhoogt kans op diabetes

Dat eenzaamheid geen pretje is weten we allemaal – nieuw is dat het ook de kans op diabetes verhoogt. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. Een gevoel van eenzaamheid maakt het moeilijker om gezond te leven, stellen de onderzoekers. Voor wie eenmaal diabetes heeft, betekenen een kleiner netwerk en minder sociale steun vervolgens ook een verhoogd risico op diabetescomplicaties, zoals chronische nierziekte en hart- en vaatziekten.

Het belang van een sociaal netwerk

‘’Wanneer je alleen woont en weinig support om je heen hebt, moet je zelf keuzes maken om gezond te leven. Als je samenwoont maak je die keuzes ook voor een ander en is het makkelijker gezondere keuzes te maken.’’ aldus Miranda Schram van het Maastricht UMC+ aan EditieNL. “Als je eenmaal diabetes hebt is het netwerk om je heen ook heel belangrijk om te voorkomen dat je meer klachten krijgt.” Een sociaal netwerk is volgens Schram niet alleen het hebben van een partner. “Het zijn alle mensen die je op een dag tegenkomt waarmee je een gesprekje kunt voeren. Dat kan ook de buurman zijn die jouw planten water komt geven.”

Elke dag een geluksmomentje creëren

Voor mensen die eenzaam zijn kan het moeilijk zijn om het netwerk te vergroten. Schram: “Een praatje met een caissière kan al helpen om even een andere mindset te krijgen, of iemand die een hond uitlaat op straat. Dat helpt je om uit dat gevoel te komen. Dan krijg je al een geluksmomentje. Maar je moet zelf die stap zetten. Dat is het moeilijke.” Om gezond te blijven is het is dus belangrijk om te blijven werken aan het vergroten en onderhouden van een sterk sociaal netwerk. Het creëren van dagelijks geluksmomentjes draagt hieraan bij.

Oprechte aandacht voor elkaar

Deze geluksmomentjes hoeven niet altijd uit de directe omgeving te komen. Soms is dit ook niet mogelijk omdat iemand weinig of geen mensen over de vloer krijgt. Hier komen de Jord aandachtschenkers in beeld. De aandachtschenkers zijn getraind in het verlichten van een gevoel van eenzaamheid. Ze komen langs bij ouderen thuis die zich eenzaam voelen en gaan samen iets leuks doen. Ze maken een wandeling, halen een ijsje of spelen een spelletje. Deze momenten van oprechte aandacht voor elkaar verminderen een gevoel van eenzaamheid – en op zijn beurt weer de kans op het krijgen van diabetes.

Wil jij ons helpen om meer aandachtschenkers op te leiden? Schenk mee! Met iedere bijdrage zijn wij, de jongeren en de ouderen ontzettend blij!

Bronvermelding:

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5245371/diabetes-type-2-suikerziekte-sociaal-netwerk-maastricht-umc

https://www.trouw.nl/zorg/wie-veel-alleen-is-loopt-een-groter-risico-op-diabetes~b219485b/

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Toestemming incasso

Door dit formulier te versturen, geef je toestemming aan Stichting Jord (IJskelderlaan 1, 3941 HS Doorn, Incassant ID: NL44ZZZ809116330000) voor het sturen van een incasso-opdracht naar jouw bank om je bijdrage van je rekening af te schrijven. Als je het niet eens bent met deze afschrijving kun je deze laten terugboeken. Neem hiervoor binnen acht weken na afschrijving contact op met je bank (vraag je bank naar de voorwaarden).